Prieuré-Lichine
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Prieuré-Lichine

Château Prieuré-Lichine is een wijnkasteel in de appellation Margaux in de gemeente Cantenac. De wijn die hier geproduceerd wordt is geclassificeerd als één van de tien Quatrièmes Crus in de Classificatie van Bordeauxwijnen van 1855.

Oorspronkelijk was Château Prieuré-Lichine in de 17e eeuw een klooster van de Benedictijnen, waar wijn en landbouwproducten werden geproduceerd voor religieus gebruik en voor eigen consumptie. Geleidelijk evolueerde dit in de 18e eeuw tot 100% wijnbouw en tot verkoop van de wijnen. De toegenomen kwaliteit kreeg zijn erkenning als 4ème Cru in 1855. Verscheidene veranderingen in eigendom hebben in de periode daarna geleid tot wijzigingen van de naam, zoals Le Prieuré en Prieuré-Cantenac.

De wijnschrijver en journalist Alexis Lichine - bijgenaamd 'de wijnpaus' - kocht in 1951 voor weinig geld het sterk verwaarloosde en ingekrompen wijngoed (vlak voordat hij eveneens de naburige Grand Cru Château Lascombes in Margaux verwierf) en begon met de reconstructie ervan. Het landgoed werd in 1953 omgedoopt tot Prieuré-Lichine. Een voordeel was dat alle cru's in Cantenac het recht kregen om de herkomstbenaming Margaux te gebruiken, zoals o.a Palmer, Giscours en Brane-Cantenac. In fasen kon worden uitgebreid naar 58 hectare aan wijngaarden.

Na de dood van Lichine in 1989 werd het landgoed voor meerdere jaren gerund door zijn zoon Sacha met oenoloog Michel Rolland als consultant, totdat het in 1999 werd verkocht. Het wijnhuis wordt momenteel beheerd door de Groupe Ballande met de bekende Stéphane Derenoncourt als adviserend oenoloog. Het huidige Château Prieuré-Lichine omvat 77,5 hectare aan wijngaarden die zijn beplant met 50% cabernet sauvignon, 45% merlot en 5% petit verdot.