Lubberhuizen & Raaff
Lubberhuizen & Raaff
Peer Conference
De peer is bij uitstek geschikt om tot eau de vie gestookt te worden. Lubberhuizen & Raaff gebruikt vooral de veel geteelde rassen Conference en Gieser Wildeman.
€24,95
Lubberhuizen & Raaff
Betuws Goud
Betuws Goud is vergelijkbaar met – of zelfs beter dan – een zeer goede Calvados, zoals die uit de Pays d’Auge. Gemengde zoete en zure appels als Jonagold, Granny Smith en Cox’s Orange maar ook haast vergeten hoogstamrassen als Alkemene, Notarisappel, B
€24,95
Lubberhuizen & Raaff
Betuwer Appel Goudrenet
Deze blanke appel wordt gestookt van de bekende goudreinet, vanaf 1853 als de Schone van Boskoop door boomkweker Ottolander geteeld. Deze geeft een eerlijke, stoere en droge eau-de-vie, die toch zacht en fruitig is en zich bij alles laat drinken.
€24,95
Lubberhuizen & Raaff
Framboos
De naam ‘framboos’ is afkomstig van het Franse ‘framboise’, wat op zijn beurt ontleend is aan het Nederlandse ‘braambes’. De frambozen worden zowel vergist als gemacereerd, uitgetrokken op onverdunde alcohol.
€29,50
Lubberhuizen & Raaff
Pruim, gerijpt op hout
De Vieille Prune wordt gestookt van een mix van verschillende pruimenrassen uit onbespoten Betuwse hoogstamboomgaarden. Het eikenhout verleent deze eau de vie een tegelijkertijd krachtige en fluwelen karakter, als van de kledij van een Oudhollandse regen
€29,50
Lubberhuizen & Raaff
Kornoelje
Een heerlijke frisse Eau de Vie voor een zwoele zomeravond. In Nederland is de kornoelje geliefd als tuinstruik. De kornoeljebes die voor deze Eau de Vie wordt gebruikt komt uit Macedonië waar ze nog in het wild groeien.
€32,50
Lubberhuizen & Raaff
Betuwer Morel
De morel is een dieprode zure kers, Sauerkirsch in het Duits, die in Nederland nauwelijks wordt gekweekt omdat hij niet zonder meer te eten is. In het Schwarzwald (Zwarte Woud) leveren prachtige hoogstamboomgaarden de kers voor het bekende Kirschwasser.
€32,50
Lubberhuizen & Raaff
Hulstbes
Deze bessen worden eigenhandig bij de kerk in Ophemert geplukt. De Eau de Vie geurt als een herfstbos in de ochtend. De smaak is bestemd voor de fijnproever, ‘an acquired taste’ zoals de Britten zeggen.
€32,50
Lubberhuizen & Raaff
Kweepeer
De gele harde vrucht heeft een bedwelmende geur maar is onbewerkt nauwelijks te eten. In een halve liter destillaat gaat zo’n 10 kilo fruit. Bij de verwerking moet elke kwee door onze handen om het bittersmakende dons van de schil te verwijderen.
€36,50

Lubberhuizen & Raaff

Bas Lubberhuizen, naast stoker ook uitgever en cafébaas, en Henk Raaff, behalve stoker ook filmer en schrijver, publiceerden zo’n 15 jaar geleden ‘Het volkomen stookboek’. De vrienden droomden er daarna lang van om ooit een eigen stokerij te beginnen. Na vele studiebezoeken aan buitenlandse destilleerderijen importeerden de heren een unieke hoogwaardige handgeslagen koperen destilleerketel uit een Zuid-Duits wijngebied.
Thans destilleren L & R het beste vers geplukte fruit uit de Betuwe tot Eaux de Vie van de allerpuurste kwaliteit. In tegenstelling tot fabrieksprocessen, waarbij industriële alcohol, gemengd met essences als alcoholische drank op de markt wordt gebracht, stoken L & R volledig ambachtelijk, handmatig en duurzaam.
Het gestookte destillaat komt glashelder uit de ketel en wordt opgeslagen in damejans, mandflessen van 20-25 liter. Deze mandflessen gaan voor tenminste 3 maanden tot soms jaren naar de rijpingszolder waar de drank tot rust kan komen en zijn volle bouquet ontwikkelt. Sommige destillaten winnen bij lagering op eikenhouten vaten uit de Limousin.
Door dit rijpingsproces, verstrijkt tussen fruitpluk en bottelen minstens een jaar. Vergisten, stoken en rijpen zijn organische en ambachtelijke processen. Ze verlopen volgens duidelijke, maar oneindig gecompliceerde natuurwetten en zijn niet te versnellen of te beïnvloeden. Door dit natuurlijke proces kan de smaak van jaar tot jaar verschillen en toont L & R per oplage een eigen smaakpallet.

De Eaux de Vie bevatten geen smaaktoevoegingen of essences, zuiverder en duurzamer
wordt in Nederland nergens gestookt.