Hureau
Hureau
Saumur-Champigny Tuffe 2012
Deze rode wijnen worden - heel verstandig- vrijwel zonder hout opgevoed. Want, nogmaals: het gaat om het fruit, om het sap, dat zo eigen is aan goede rode Loire-wijnen. Zo fris mogelijk.
€17,25
Hureau
Saumur Blanc 2011
Lindebloesem, tikje botrytis, sinaasappel, naast vet, elegantie, mineralen. Exotische fruitaroma's en een lichte roosternoot voorspellen een lang en veelbelovend leven. Een meesterlijke wijn met groot gastronomisch potentieel.
€20,95
Hureau
Saumur Blanc Foudre 2010
Charmeert jong door zijn kracht, rondeur en concentratie. Tonen van lindebloesem, toast (op grote houten vaten opgevoed), gekonfijte mandarijn, peper, komijn van aroma’s. Geweldige zuren. Unieke en grote wijn. Kan jaren rijpen.
€26,95

Hureau

Philippe Vatan, van origine agronomisch ingenieur, is een van de tenoren van Saumur-Champigny. Op zijn 15e-eeuwse Château du Hureau maakt perfectionist Vatan geconcentreerde, blauwzwart gekleurde, ronde wijnen, op het fruit en op het sap. Op het domein worden sinds jaar en dag ook appels geteeld. Vatan: 'Wat me helpt is mijn kennis van fruitbomen. Ik houd van mooi fruit. Het komt voor dat we 90% van de appels laten vallen. Wij willen van die grote rode, ze moeten minstens 10 centimeter uit elkaar hangen. Als je deze methode voor druiventrossen hanteert, krijg je mooie druiven en… superwijnen.' 
Sinds 2007 is hij definitief en officieel overgestapt op biologische wijnbouw.
De wijngaarden bevinden zich op beroemde (klei/kalk) percelen als Les Fevettes, Les Fiefs Garniers, Les Gruches en La Corde. Zowel wijn als wijngaard van Château du Hureau worden consciëntieus behandeld. De stokken worden kort gesnoeid, de wijngaarden met gras ingezaaid, in de lente eventueel knoppen weggehaald en in de zomer de rendementen verder beperkt door het teveel aan druiven weg te knippen. De te plukken druiven worden geselecteerd op rijpheid en bij binnenkomst in de kelder vindt nogmaals een selectie plaats. Duizenden uren van handmatig werk om minder druiven te krijgen... maar wel betere!
De in een steile tufstenen helling uitgehouwen kelder is een uitstekende werkplaats voor de vinificatie en opvoeding. De temperatuur (11ºC) en de constante vochtigheidsgraad zorgen voor een natuurlijke, rustige rijping. De wijnen worden pas gebotteld als ze er klaar voor zijn, minstens een jaar na oogstdatum.