Casa Santos Lima
Uw zoekopdracht heeft helaas niets opgeleverd. Bel onze winkel 020 662 245 5, dan zoeken wij uw wijn....

Casa Santos Lima

Ongeveer 40 kilometer ten noorden van Lissabon ligt in het prachtige ongerepte Estremadura de regio Alenquer. Deze streek is niet alleen beroemd om z’n fotogenieke dorpjes met oude kerken en kapelletjes gedecoreerd met het typerende Portugese tegelwerk, maar ook vanwege enkele interessante wijndomeinen waar al eeuwenlang wijn wordt gemaakt. Familiewijnbedrijf Casa Santos Lima beheert in dit gebied, vlak bij het plaatsje Torres Vedras, de wijndomeinen Quinta da Boavista, ook Setencostas genoemd, en Quinta da Espiga in Palha Canas.
Het wijnhuis werd opgericht door Joaquim Santos Lima en behoorde een eeuw geleden al tot de grootste producenten en exporteurs van Portugal. Tegenwoordig bestrijken de wijngaarden zo’n 160 ha. Het klimaat en de invloed van de Atlantische zeewind zijn er ideaal. De lichtglooiende hellingen bevatten veel alluviale klei en kalkgrond.
Recent is er veel energie gestoken in een herbeplantingsprogramma. Tweederde van het areaal bestaat uit nieuwe stokken (1990) van o.a. touriga nacional, touriga franca, tinta roriz, trincadeira, alfrocheiro, tinta barroca, camarate en castelão. Ook zijn op kleine schaal populaire variëteiten als cabernet sauvignon, merlot, syrah, pinot noir, sauvignon en chardonnay aangeplant. Daarnaast is ruimte gemaakt voor experimentele gaarden waar voor onderzoek zo’n 50 andere druivenrassen worden geteeld.
Onder de huidige directeur, José Luis Santos Lima de Oliveira da Silva, is enorm geïnvesteerd in moderne vinificatieapparatuur en techniek. met o.a. een hypermoderne bottellijn om de Quinta da Espiga-serie en de Quinta das Setencostas onder eigen label op de markt te kunnen brengen. Tegenwoordig produceert het bedrijf naast deze wijnen ook andere merknamen en cépages. Meer dan 90% van die producten wordt geëxporteerd over de hele wereld. Daarnaast houdt de familie zich intensief bezig met de teelt van allerlei fruit.