Banfi
Brunello di Montalcino riserva Poggio All'Oro 1999
Krachtige en verfijnde neus, met confiture en gedroogde bessen en aroma's van rozen en cederhout. Dit is een prachtige, krachtige en royale Brunello.
€109,95

Banfi

Brunello di Montalcino is een bijzonder wijngebied, en binnen deze appellation is Castello Banfi een bijzonder wijngoed. Op het landgoed van maar liefst 2830 hectare is zo’n 800 hectare wijngaarden aangeplant, waarmee Banfi meteen verreweg de grootste en belangrijkste producent is van Brunello di Montalcino. Daarnaast maken zij een aantal andere wijnen op basis van de eigen druiven van de streek of geïmporteerde druivenrassen als chardonnay of pinot grigio. Het landgoed wordt gedomineerd door een fraai gerestaureerd middeleeuws kasteel, waarin zich een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants bevinden. Banfi is een bezoek dan ook meer dan waard.

Het landgoed werd in 1978 verworven door de familie Mariani. Cristina Mariani-May en James Mariani spannen zich sindsdien in om de wijnen van hun domein aan de top van de DOC, en zelfs van Italië te brengen. Zo voerden ze experimenten uit om de beste klonen te vinden van de lokale sangiovese-druif. Hiervoor testten ze maar liefst 160 verschillende klonen, een enorm werk. Uiteindelijk bleven er zo’n 15 uitstekende klonen over, die werden aangeplant in de verschillende blokken van de wijngaard. Zij staan aan de basis van een Brunello van meer dan uitstekende kwaliteit. Naburige producenten profiteren van de opgedane kennis en velen planten sindsdien ook dit soort klonen in hun wijngaarden.

Ook in de kelder is het één en al perfectionisme wat de klok slaat. De wijnen rijpen op grote traditionele foeders van Slavonisch eiken en barriques van het beste Franse eiken. Het hout voor de barriques wordt door de wijnmakers persoonlijk geselecteerd in de Franse bossen en gedroogd onder hun toezicht, want dit is van essentieel belang voor de kwaliteit van de tannines in de wijnen. Het hout wordt niet te sterk gebrand en de vaten zijn wat groter dan de gangbare barriques, om de houtinvloed niet te veel in de wijnen te laten spreken. Het resultaat vinden we in het glas: prachtige, uitgebalanceerde wijnen. Niet alleen de grote Brunello’s, maar ook bijzondere tafelwijnen, zowel rood als wit.