Azelia
Barolo Margheria 2008
Een energieke barolo met complexe aroma's, zwart fruit, zoethout en specerijen. De wijn mineralig, ziltig en een vleugje aards. De tannines omlijsten de structuur en geven diepte aan de wijn.
€81,95

Azelia

'De hoogst haalbare kwaliteit in de fles, zonder enige concessie!', aldus Luigi Scavino.

Luigi is de 4e generatie van de familie Scavino, die de wijnen maakt op de Azienda Agricola Azelia. De azienda is gelegen in Castiglione Falletto, een klein maar bekend stadje in het hart van het Barolo-gebied. Het dorp ligt tussen de 'harde en krachtige' oostelijke vallei en de 'zachte en soepele' westelijke vallei. Daar begon Cavalier Lorenzo Scavino in 1920 wijnen van eigen bodem te maken. 
Voor Luigi, zijn vrouw Lorella en zoon Lorenzo draait alles op Azelia om wijngaardmanagement: geïntegreerde gewasbescherming en ziektebestrijding in de wijngaarden. Om de twee jaar wordt bodemonderzoek uitgevoerd en organische meststoffen worden gebruikt wanneer dat nodig is. Daarnaast worden er bodembedekkers gezaaid tussen de rijen. Bijna maniakaal is het werk dat uitgevoerd wordt in de wijngaarden. 
In elke wijngaard worden er minstens twee groene oogsten uitgevoerd in de zomer. Tot 35% van de minder goede trossen wordt weggeknipt en de bladeren worden zorgvuldig opgebonden. Het gaat niet om het oogsten van de beste trossen, maar om de beste druiven die ervan overblijven! 
Er wordt maar weing tijd vrij gemaakt voor marketing, om de geweldig hoogstaande Barolo's (en barbera- en docettowijnen) aan te prijzen. Misschien is Azelia daarom nog steeds een goed bewaard geheim van menig Barololiefhebber. Maar onontkoombaar verschijnen de reeksen 95+ scores van Parker en Wine Spectator, en de lauwerkransen van Gambero Rosso uit Italië zelf.