Bernhard Huber

Grosses Gewachs kist 2014

Grosses Gewachs kist 2014
Licht
Krachtig

Weingut Bernhard Huber in Malterdingen, Baden, is eigenlijk onbetwist de nr. 1 producent van Duitse grand cru spätburgunder. Jancis Robinson’s Duitsland-specialist Michael Schmidt noemde Bernhard Huber de ‘wizard of pinot noir’ omdat zijn topcuvées zich kunnen meten met de betere bourgognes. Inmiddels zijn vier van de pinot noir wijngaarden van het domein geclassificeerd als Grosses Gewächs. Dat ook chardonnay wijngaarden in Duitsland grand cru kunnen zijn weet echter bijna niemand. Baden is de enige regio waar ook GG chardonnay geproduceerd wordt, en dan uiteraard door het Weingut van de in 2014 overleden ‘Burgunderkönig’ Bernard Huber. Ook zoon Julian werkt bij voorkeur met Bourgondische rassen en is daar een grootmeester in, dankzij zijn vader die de kneepjes van het vak zorgvuldig op hem heeft overgedragen.

De wijngaarden Bienenberg en Schlossberg zijn inmiddels zowel voor spätburgunder als chardonnay geclassificeerd als grand cru. De bodem van Muschelkalk vertoont sterke overeenkomsten met die in de Bourgogne en biedt samen met het eveneens vergelijkbare klimaat een ideaal terroir voor deze Bourgondische druiven. Hemelsbreed liggen de streken dan ook niet meer dan 250 kilometer uit elkaar. Het waren bovendien de cisterciënzer monniken die de pinot noir vanuit de Bourgogne naar Malterdingen in Baden brachten. Zij hadden hun klooster met wijngaarden exact op de plek van het huidige domein van Huber. 

In deze unieke mixkist vindt u:

1 fles Chardonnay Bienenberg Grosses Gewächs 2014
1 fles Chardonnay Schlossberg Grosses Gewächs 2014
1 fles Spätburgunder Bienenberg Grosses Gewächs 2014
1 fles Spätburgunder Sommerhalde Grosses Gewächs 2014
1 fles Spätburgunder Schlossberg Grosses Gewächs 2014
1 fles Spätburgunder Wildenstein Grosses Gewächs 2014

De wijnen:

Chardonnay Bienenberg Grosses Gewächs 2014
De Bienenberg wijngaard ligt in de gemeente Malterdingen en de gelijknamige grand cru chardonnay is met ingang van jaargang 2014 aan Hubers lijn Grosse Gewächse toegevoegd. Van de Muschelkalk-bodem van de Lage Bienenberg komen ook een Grosses Gewächs weisser burgunder, grauer burgunder en spätburgunder van Huber. De opvoeding op nieuw eikenhout is duidelijk te ruiken in de geur van deze chardonnay, met boterige aroma’s van hazelnoot en chocolade, daarnaast een vegetale touch en tonen van citrusfruit. In de mond is de wijn levendig en evenwichtig, met een prachtige balans tussen kracht, frisheid, complexiteit en lichtvoetigheid.

Chardonnay Schlossberg Grosses Gewächs 2014
De grand cru wijngaard Schlossberg bevindt zich op een steenworp afstand van Malterdingen, in de gemeente Hecklingen. Hier werden in 1997 Franse chardonnayklonen door Huber aangeplant. De druiven worden vergist op nieuwe eikenhouten barriques, waarin de wijn vervolgens 12 tot 15 maanden rijpt. Het resultaat is een verfijnde chardonnay met in de neus tonen van toast en sesam, rijpe peer en kweepeer en een zachte florale toets. In de smaak is de wijn vol en gestructureerd, met een mooie ruggengraat van zuren, iets grip door de fijne tannines en een fraaie mineraliteit.

Spätburgunder Bienenberg Grosses Gewächs 2014
Weingut Huber bezit in totaal 15 hectare op de steile Der Malterdinger Bienenberg, waarvan er 10,5 door de VDP als Grosses Gewächs zijn geclassificeerd. De spätburgunder staat op het zuiden aangeplant op een bodem van kalksteen. De druiven worden lang ingeweekt en vergisten spontaan, met de druifeigen gisten, waardoor de fermentaties lang duren. De structuur die hierdoor verkregen wordt, geeft Huber de mogelijkheid zijn pinot noirs een lange rijping op nieuw klein eikenhout te geven. De stijl is uitgesproken Bourgondisch, met een rokerige, aardse toets, florale hints van viooltjes en irissen, veel rood fruit, mooie zuren en zoals gezegd veel structuur.

Spätburgunder Sommerhalde Grosses Gewächs 2014
De Sommerhalde is een kalkrijke heuvel waar bovendien veel ijzer in de grond zit. Een uitstekend terroir voor de pinot noir. De wijngaard ligt letterlijk aan de rand van het Zwarte Woud en wordt goed beschermd tegen de noordenwind door de heuvel en de loofbossen rondom de wijngaard. De Sommerhalde Spätburgunder GG is een wijn die nu vrij jong overkomt, maar een grote toekomst tegemoet gaat. De geur is nog gesloten, maar de smaak nu al intens. Het donkere fruit komt al aardig naar de voorgrond en de mineraliteit en ingetogen kruidigheid zijn indrukwekkend. De wijn is complex en heeft een buitengewoon rijpingspotentieel. Een ware grand cru!

Spätburgunder Schlossberg Grosses Gewächs 2014
De Schlossberg, met op de top de burchtruïne Lichteneck, stond al in 1492 als wijngaard te boek. Het is een steile helling met een hellingshoek tot 72%. Hierop is slechts handwerk mogelijk. De Muschelkalk-bodem met helder gele kalksteenrotsen is rijk aan mineralen, fossielen en schelpen. Dit terroir is geologisch gezien zeldzaam in de uitlopers van het Zwarte Woud. Met daarbij ook nog de ligging van zuid naar zuidwest wordt de Hecklinger Schlossberg in Baden beschouwd als een absolute toplocatie voor pinot noir en chardonnay. Huber bezit hier 6 ha, waarvan 5,5 ha zijn geclassificeerd als Grosses Gewächs. Daarvan omvat 80% pinot noir en 20% chardonnay, met een ongelofelijke plantdichtheid van 6250-13.000 wijnstokken per hectare. De opbrengst bedraagt maar rond de 30 hl/ha. De steile helling maakt een zeer intense zonnestraling met maximale zonreflectie mogelijk. Deze Spätburgunder bezit een enorme diepgang in het fruit, met een stevige structuur en uitgesproken mineraliteit.

Spätburgunder Wildenstein Grosses Gewächs 2014
Binnen de 8 hectare die Huber bezit in de Grosslage Bienenberg staan op 2 hectare ijzerrijke kalksteen de oude stokken voor de grootse Wildenstein Grosses Gewächs aangeplant. Deze Spätburgunder is het absolute paradepaard van het domein. De Wildenstein wijngaard is de koelste locatie van de Bienenberg. De bourgogneklonen staan hier met een dichtheid van ca. 10.000 stokken/ha aangeplant, terwijl de rendementen slechts op 30 hl/ha liggen. De bodem wordt gekenmerkt door rode kalksteen met een hoog ijzergehalte. Het terrein is deels zeer rotsachtig en bevindt zich aan de rand van een kalksteengroeve. Het hoge aandeel ijzer en de koelte geven zowel veel kracht als finesse aan de wijn, vergelijkbaar met die van de grote cru's uit Vosne-Romanée in de Bourgogne. Ook hier weer lange fermentaties, met de natuurlijke gisten. Ca. 15 maanden rijping op nieuwe Bourgondische pièces. De wijn wordt niet geklaard of gefilterd. Hubers grootste wijn heeft een enorm, bedwelmend boeket met nuances van jodium, zwarte kersen, cranberries, ijzersporen, balsamico en aardse tonen. Dit gecombineerd met de delicate minerale, kruidige en rood- en zwartfruitige aspecten in de smaak, de fijne tanninestructuur, perfecte zuren en pure intensiteit roept terecht weer die associaties op met de hoogste bourgognes. Net als de kwaliteit en complexiteit lijkt ook de houdbaarheid van deze wijn tamelijk grenzeloos.

 

Lees meer
€399,00 per stuk
Op voorraad

Bernhard Huber